Leivoin tämän kuivakakun mummulle ja papalle. Maistoin reunasta pikkupalasen ja se maistui ihan hyvälle. Ihana tuoksu siitä ainakin lähti kun se oli uunissa. Tämä resepti on ikivanhasta, mummuni antamasta maija keittää kotona- resepti kirjasta. On kyllä hauska lukea 1960-luvulta olevaa resepti kirjaa. Ohjeet ovat hyvin erilaisia. Kirjoitan tähän ohjeen niinkuin se on kirjassakin kirjoitettu, sillä se on hauskasti kirjoitettu. Näkee kuinka aika on muuttunut vuosien varrella.

Pehmeä maustekaakku 2

Kaakkuun:

100g voita

100g sokeria

2kkp paksua hapan kermaa (eli 3dl)

3 kananmunaa

100g sokeria

2tl raastettua appelsiinin kuorta

1-2tl kanelia

0,5tl inkivääriä

0,5tl neilikkaa

250g jauhoja

1tl soodaa

1. Valitaan paksu koristeellinen vuoka. Se voidellaan  huolellisesti suolattomalla voilla ja korppujauhotetaan.

2. Voi pestään usealla (kesälämpimällä) vedellä isossa kulhossa puukauhalla painellen. Vesi valutetaan pois. Voi hierotaan 100g sokerin kera vaahdoksi.

3. Paksu hapan kerma vatkataan nopeasti vaahdoksi kulhossa hyvällä vatkaimella.

4. Munat rikotaan yksitellen kuppiin ja niiden tuoreus tutkitaan. Ne vatkataan ensin sinänsä, sitten 100g sokerin kera vaahdoksi.

5. Voivaahtoon lisätään vähitellen jatkuvasti vatkaten kerma- ja munavaahto. Seos maustetaan ja vehnäjauhot lisätään soodan kera joukkoon seulomalla. Kaakkuseos kaadetaan kunnostettuun vuokaan ja pinta tasoitetaan lusikalla. Pehmeä maustekaakku paistetaan kohtalaisessa uuninlämmössä n.1tunti. (200-astetta) Kypsyyttä kokeillaan varvulla. Kaakku kaadetaan jäähtyneenä vuoastaan. Pehmeä maustekaakku sopii sekä arki- että juhlakäyttöön.

  • 1dl sokeria painaa n.85g
  • 1dl vehnäjauhoja painaa n.60g