Hyvää joulua kaikille! Tälläisiä juttuja tänä vuonna, ens vuonna uudet kujeet! :)

 

Hyvää joulua kaikille! Tänä vuonna leivoin tälläisiä herkkuja joulupöytäämme, lisää ohjeita tulee myöhemmin!

Joululnen vuokalimppu on ihanan makuinen, hieman makea ja rouheinen maku. Kannattaa kokeilla

Kermatortut on isoäidin antaman reseptin mukaan tehty, joten ainakin perinteinen ohje! Itse en joulutortuista välitä lainkaan mutta muille nämä maistuivat oikein hyvin!

Suklaa-pähkinä-kirsikkakakku on tosi maukas ja täyteläinen. Siinä on paljon makuja ja kirsikka on melko hallitsevassa osassa. Voit siis jättää kirsikat tai liemen pois jos haluat enemmän suklaan makua esiin. Kaikenkaikkiaan kauppansa teki meidän perheen suklaahiirille :)

Jouluinen vuokalimppu

6dl piimää

1,5dl kaurahiutaleita

1dl kaljamaltaita

50g hiivaa

1,5dl omenahilloa

1dl siirappia

3/4 rkl suolaa

1rkl anista hienonnettuna

3dl ruisjauhoja

n.7dl vehnäjauhoja (taikina saa olla melko löysää)

1. Kiehauta piimä ja kaada se taikinakulhoon. Lisää kaurahiutaleet ja kaljamaltaat. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja murenna sitten hiiva joukkoon. Lisää hillo, suola, siirappi ja anis.

2. Lisää ruisjauhot sekä vehnäjauhot vähitellen vaivaten.

3. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi tunnin ajan.

4. Voitele 2 suorakaiteen muotoista leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin. Kohota vielä tunti. Paista 175-asteessa n.45minuuttia. Kumoa jäähtyneet leivät ja kääri leivinliinaan.

 

Kermatortut

3dl kuohukermaa

1tl leivinjauhetta

6dl vehnäjauhoja

½ taikinan painosta voita (eli n.265g)

1. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää ne seuloen kermavaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi.

2. Punnitse taikina ja lisää puolet sen painosta voita. Sekoita voi nipeasti sormenpäillä joukkoon ja laita jääkaappiin kovettumaan.

3. Kauli taikina levyksi ja tee niistä joulutortun näköisiä. Paista uunissa kunnes ovat hyvän värisiä

Suklaa-Pähkinä-Kirsikkakakku

200g voita

2dl sokeria

3 kananmunaa

3dl vehnäjauhoja

2tl leivinjauhetta

2tl vaniljasokeria

0,5tl kanelia

2rkl tummaa kaakaojauhetta

150g tummaa suklaata rouhittuna

2dl säilykekirsikoita puolikkaina

3/4dl säilykekirsikoiden lientä

0,5dl omenasosetta

1dl pähkinärouhetta

1. Voitele ja jauhota 2l rengasvuoka. Kuumenna uuni 175-asteeseen. Sekoita leivinjauhe, mausteet, kaakao ja suklaarouhe jauhoihin.

2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan sekoittaen hyvin. Lisää jauhoseos, paloitellut kirsikat liemineen, omenasose sekä pähkinärouhe.

3. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin alatasolla noin tunti.

4. Kumoa jäähtynyt kakku ja koristele se vaikka sulatetulla suklaalla.