Tänään laitettiin piha talvikuntoon ja syötiin siinä samalla isovanhempien kanssa. Leivoin sitten omenapiirakkaa, kun on vieläkin hyviä omenoita.

Tuli kyllä hyvää piirakkaa, pienistä vaikeuksista huolimatta. Pohja oli aivan ihana, vähän keksimäinen ja täyte oli karamellisoitunut ja sopi mainiosti omenoiden kanssa. Vaari tykästyi erityisesti ja otti roimasti lisää.

 

Omenapiirakka

Pohja:

150g voita

4,5dl vehnäjauhoja

1dl sokeria

1/4tl suolaa

0,5dl vettä

Täyte:

120g voita

3rkl vehnäjauhoja

1dl sokeria

1dl fariinisokeria

0,5dl vettä

8 omenaa (Granny simth) (minä käytin 6 omenaa)

1tl kanelia

1/4tl muskottia

0,5tl vaniljasokeria

1. Tee pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää paloiteltu, kylmä voi ja nypi tasauseksi. Lisää nopeasti vesi ja laita kelmuun. Anna olla jääkaapissa vähintään 30minuuttia.

2. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Lisää sokeri ja fariinisokeri. Seos muuttuu hieman liisterimäiseksi. Lisää vesi ja kiehauta. Alenna lämpöä ja anna hautua 5minuuttia.

3. Kuori ja viipaloi omenat. Sekoita joukkoon kaneli, muskotti ja vaniljasokeri. Kauli puolet pohjasta piirakkavuokaan ja voitele munan valkuaisilla. Lisää omenat pieneksi keoksi. Kauli jäljellä oleva taikina isoksi ympyräksi ja leikkaa 2cm levyisiksi suikaleiksi. Tee piirakan päälle ristikko kuvio ja kaada voi-sokeri seos päälle.

4. Paista 220-asteessa 15minuuttia. Alenna lämpöä ja paista 35-40minuuttia.