Aamulla satoi kovasti joten ajattelin että nytpä on hyvä syy leipoa! Eilen 30-asteen helteessä ei tehnyt mieli enää enää paahuttaa lisää meidän keittiötä sillä ikiaikaisella uunilla joka tekee koko keittiöstä saunan.

Viinerien teko on jo kauan ollut minun leipomis listallani ja tänään teki mieli leipoa jotakin mitä saa kaulia.

Olen aina inhonnut viinereitä, mutta maistoin pikku palaisen ja se maistua ihanalta! Ihanan rapea kuori, ja sisus pehmeä! Vadelmahillo, vaniljakiisseli ja tomusokeri täydentävät vielä. Olen tyytyväinen lopputulokseen sillä yleensä en ole kovin hyvä pullien kanssa. Viinerithän ei ole pullia mutta kuitenkin.. Nyt saan vetää yhden reseptin pois minun -leivo- listaltani. Ohje on kokkikirjastani mutta löytyy myös täältä.

Viinerit

taikina:

2dl maitoa

25g hiivaa

1 kananmuna

1,5rkl sokeria

0,5tl suolaa

6dl vehnäjauhoja

200g voita

täyte:

1,5dl kuohukermaa

3 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset voiteluun)

3rkl sokeria

1,5rkl maissitärkkelysjahoja

1,5tl vaniljasokeria

päälle:

vadelmahilloa

tomusokerikuorrutus (tai pelkästään tomusokeria)

1. Liuota hiiva kylmään maitoon. LIsää muna, sokeri ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Kauli reilun puolen sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Höylää juustohöylällä voista palasia ja asettele ne puolelle osaa taikinasta. Taita toinen puoli kanneksi. Taittele vielä kolminkerroin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois pinnalta.  Anna levätä hetki ja kauli se uudestaan suorakaiteeksi. Taittele taas kolminkerroin ja anna levätä. Tee näin vielä kahdesti. (Yhteensä siis neljä kertaa) Nosta lopuksi jääkaappiin 15minuutiksi.

2. Kauli jäähtynyt taikina 1cm paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta n.1,5cm levyisiä ja 15cm pitkiä suikaleita ja kiedo ne löysiksi solmuiksi. Laita uuninpellille ja peitä leivinliinalla. Kohota 1-1½tuntia.

3. Tee täte viinerien kohotessa. Mittaa kattilaan kaikki ainekset. Kuumenna kunnes seos saostuu kiisselimäiseksi. Jos seos juoksettuu, sekoita sauvasekoittemilla. Jäähsytä kiisseli.

4. Voitele viinerit valkuaisilla ja laita keskelle nokare kiisseliä. Paista uunissa n.10-15minuuttia. Laita valmiiden viinereiden päälle nokare marmeladia (minä laitoin vadelmahilloa) ja tee tomusokeri kuorrutus.

Viinerit voi pakastaa raakana. Kun tarvitset viinereitä ota ne sulamaan ja kohota normaalisti. Paista ja koristele.